Tetamu Yang Dihormati

Bila Menyinggah tu..KLIK LA SEKALI ye..

Wednesday, March 16, 2011

Kari pisang muda akak nora.

Pagi-pagi akak nora dah masak. Pasal deretan baju tempah dah bertambah..tapi, tak la banyak mana. Meh lah hantar tempah baju kurung kat akak nora. First try akak kasi rm 20 je..hehe..boleh dapat lagi ke kat shah alam ni..hehe

Semalam emak mertua aku bagi pisang. Memang keliling rumah kat sini banyak pisang. Tapi pisang yang dia bagi ni pelik. Tak akan masak-masak. Kalau masak pun dia warna hijau gitu juga. Dia nak bagi, akak minta sikit je pasal, tak tau nak buat apa..nak makan gitu je tak sedap katanya.

Pagi ni akak nora fikir-fikir, buat kari aje la..kita cuba. Pasal kita buat dia kan..




Jadilah..Kari pisang muda akak nora. Kenapa ada nama akak hujung tu..pasall....akak yang masak la...hahaha..akak pakai basic resepi kari..tak ada ramuan pelik-pelik. Kebetula, semalam emak ada bagi daun kari, banyak juga la..jadi. Senang kerja akak.

Yang bekas plastik tu nak bagi emak mertua akak. Kat sini akak kena ubah sikit. Akak masak siap ngan kulit-kulitnya. Sebab kalau masak gulai pisang muda, macam gulai lemak ke, kulitdia lah bahagian paling sedap. Ini yang emak akak sendiri selalu buat.

Tapi, mak mertua akak, dia buang kulit tu. Tu yang akak pilih isi je nak hantar kat dia. Selera lain-lain kan..jangan jadikan isu. Dah lah agak takut juga akak nak hantar ni pasal akak bukan kategori tukang masak yang hebat macam CEROI tu..(tetibe jer..)..tapi, akak cuba ikhlaskan hati yang takut ni..mak mertua kan...

kalau emak akak sendiri, Untung sapa dapat dia sebagai emak mertua, memang emak akak nora sempoi. Sepanjang hidup akak, tengok tak ada masalah dia dengan menantu-menantu dia. Makan, semua di belasah. Korang ajak main ps2 pun dia layan je..hahah. Tapi, biasalah..menantu yang buat pasal pula. Namun, mak tak kata apa..cuma aku tau ada sendu dihati dia..(tetibe sayu...)

Moral hari ini, masaklah dengan seikhlasnya, sayangilah keluarga anda. Berhati-hati di dapur, jangan terpotong jari ya. Selamat bekerja.

7 comments:

  1. Tak penah makan kari pisang lagi, selalu buat masak lemak je.. Tp kan kak, Myra pun suka mkn ngan kulit, mmg sedap.. Tp akak dah tau selera mertua tak mkn kulit ok la, siap bg isi lagi tu..hehee..Jgn isau, mertua mesti suka punya:)

    ReplyDelete
  2. perrrghhh tak henggattt...!! terus lapo perut ku..

    mmg sedap kari pisang muda nie..

    deqlis klu buat kari pisang muda ni ada letak ikan masin sekali:)

    ReplyDelete
  3. pergh..kak nora tolong laa jgn ltk gmba lauk masakan melayu mcm ni, terliur kak sy tgk. mom in law sy pon sama fussy sgt bab makan. mak sy best gak..x memilih, memilih pon tak mkn mknn gatal2 aje la..

    ReplyDelete
  4. betul tue sokong sangat angah kalau makan masak lemak pisang musti ambil kulit dia isi angah tak suka...kena lak ngan ikan goreng & sambal belacan lepas tue ada ikan masin perhhh terangkat kak nora oiiiii

    ReplyDelete
  5. uiii assalamualaikum kak...cedapnyeee...terliuq neh hehe

    ReplyDelete
  6. nak p makan nasi umah akak minggu ni...hehehee...
    n kim salam kat mak mertua akak tu yer....

    ReplyDelete

Akak Nora suka baca komen anda....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...