Tetamu Yang Dihormati

Bila Menyinggah tu..KLIK LA SEKALI ye..

Saturday, March 26, 2011

Kek yang dibuat tapi aku tak makan!!

Kenapa jadi macam tu? Sebab, tekak akak nora tak leh menerima puding karamel. Resepi tak salah, kalau orang yang minat sekejap je khatam kek akak tu..kek apa? meh kita layan...



Baru keluar oven. Akak buat separuh adunan je.
Bila diterbalik kan..maka inilah dia, Kek karamel. Akak nora buat juga pasal en.hubby dan izzat yusuf amat menyukainya. Kalah kek coklat kat kedai nun..tapi, tu la akak buat je, makan nye tidak..
Kasi potong sikit, izzat tak sempat tunggu sejuk. Kek ni kalau simpan dalam peti ais, lagi sedap tau..segar dan nyaman. Tapi, manusia bernama izzat ni dah tak sabar.

KEK KARAMEL. (terima kasih kepada Kak. Munira Baharum -kongsi resepi)
Ini sukatan untuk sebijik tau. Yang akak buat tu akak pandai2 je ubah bagi separuh..huhu..

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...




Sedar tak sedar..dah suku kek dah izzat bedal...

3 comments:

  1. terliur tgk.. tp kalau buat sendiri mesti x best. nak juga makan air tangan org. selera ibu mengandung ni pelik2 jer
    NAK TAHU PENYUMBANG TRAFFIC TERTINGGI DI BLOG MELEKIT?
    BILA STATUS AGAMA CIKGU SHIDA DI RAGUI.. APA DIA JAWAB??

    ReplyDelete
  2. salam..hye :)
    mtk tolong vote saya boleh ?? hehe..
    sori la mencapub kat sini..
    tlg ke blog saya eh..

    http://wanakmalzulaikha.blogspot.com/2011/03/vote-for-me.html

    klik je gambar saya ..ikut step kat blog saya..simple je..

    bersama menaikkan nama muslimah malaysia :)

    Allahuakbar!

    ReplyDelete

Akak Nora suka baca komen anda....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...