Tetamu Yang Dihormati

Bila Menyinggah tu..KLIK LA SEKALI ye..

Wednesday, March 9, 2011

Selamat Hari Wanita. Moga Kita Wanita Perindu Syurga.

Dalam hadith lain Rasulullah SAW bersabda :

Sesungguhnya isteri-isteri penduduk Syurga akan memanggil suami-suami mereka dengan suara yang merdu yang tidak pernah didengarkan oleh seorangpun. Di antara yang didendangkan oleh mereka : "Kami adalah wanita-wanita pilihan yang terbaik. Isteri-isteri kaum yang termulia. Mereka memandang dengan mata yang menyejukkan." Dan mereka juga mendendangkan : "Kami adalah wanita-wanita yang kekal, tidak akan mati. Kami adalah wanita-wanita yang aman, tidak akan takut. Kami adalah wanita-wanita yang tinggal, tidak akan pergi." (Shahih Al Jami' nombor 1557)

Ciri-ciri Wanita Syurga

Isteri-isteri kaum Mukminin yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya tersebut akan tetap menjadi pendamping suaminya kelak di Syurga dan akan memperoleh kenikmatan yang sama dengan yang diperoleh penduduk Surga lainnya, tentunya sesuai dengan amalnya selama di dunia.

Di antara ciri-ciri wanita ahli Syurga adalah :

1. Bertakwa

2. Beriman kepada Allah, Malaikat-Nya, Kitab-Nya, Rasul-Rasul-Nya, hari kiamat, dan takdir yang baik dan buruk

3. Bersaksi bahawa tiada ilah yang berhak disembah kecuali Allah, dan Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya, mendirikan shalat, menunaikan zakat, berpuasa di bulan Ramadlan, dan naik haji bagi yang mampu

4. Ihsan, yaitu beribadah kepada Allah seakan-akan melihat Allah dan dia mengetahui bahwa Allah melihat dirinya.

5. Ikhlas beribadah kerana Allah, tawakkal, mencintai Allah dan Rasul-Nya, takut terhadap azab Allah, mengharap rahmat Allah, bertaubat kepada-Nya, dan bersabar atas segala takdir-takdir Allah serta mensyukuri segala kenikmatan yang diberikan kepadanya.

6. Gemar membaca Al Qur'an dan berusaha memahaminya, berzikir mengingat Allah ketika sendirian atau tidak dan berdoa kepada Allah semata

7. Menghidupkan amar ma'ruf dan nahi mungkar pada keluarga dan masyarakat.

8. Berbuat baik (ihsan) kepada tetangga, anak yatim, fakir miskin, dan seluruh makhluk, serta berbuat baik terhadap haiwan ternak yang dia miliki

9. Menyambung tali persaudaraan terhadap orang yang memutuskannya, memberi kepada orang, menahan pemberian kepada dirinya, dan memaafkan orang yang menzaliminya.

10. Berinfak, baik ketika lapang maupun dalam keadaan sempit, menahan amarah dan memaafkan manusia

11. Adil dalam segala perkara terhadap seluruh makhluk

12. Menjaga lisannya dari perkataan dusta, saksi palsu dan menceritakan kejelekan orang lain (ghibah)

13. Menepati janji dan amanah yang diberikan kepadanya.

14. Berbakti kepada kedua orang tua

15. Menyambung silaturahmi dengan karib kerabatnya, sahabat terdekat dan terjauhDemikian beberapa ciri-ciri wanita Ahli Syurga yang kami sadur dari kitab Majmu' Fatawa karya Syaikhul Islam Ibnu Tamiyyah juz 11 halaman 422-423. Ciri-ciri tersebut bukan merupakan suatu batasan tetapi ciri-ciri wanita Ahli Syurga seluruhnya masuk dalam kerangka taat kepada Allah dan Rasul-Nya.

" ... dan barangsiapa taat kepada Allah dan Rasul-Nya, niscaya Allah memasukkannya ke dalam Syurga yang mengalir di dalamnya sungai-sungai sedang mereka kekal di dalamnya dan itulah kemenangan yang besar." (An Nisa' : 13)

(sumber iluvislam)

Akak NOra Berkata : MAtlamat hidup kita adalah bahagia di sana. Bagaimana? pastilah mengumpulkan kebajikan sebanyak mungkin juga ketaatan kita kepada Allah dan rasul kita. Jadikan list dia atas sebagai panduan, jangan kita tersasar dari landasan sebenar kita sebagai Wanita Islam.

7 comments:

 1. sesungguhnya dunia adalah perhiasa, dan sebaik2 perhiasan ialah wanita yang solehah.

  wanita yg baik sentiasa menjadikan isteri2 Nabi sebagai contoh. entah kenapa hari ini terdapat wanita2 islam yang menjadikan tokoh2 feminisme melampau spt Irshad manji dan fatima marnisi sebagai ikon.

  ReplyDelete
 2. selamat hari wanita untuk kak nora juga..:)

  ReplyDelete
 3. selamat hari wanita gak buat akak...

  ReplyDelete
 4. Salam akak,akak boleh dah join kontest saya di http://awan-fantasia.blogspot.com/2011/03/contest-1-tips-menabung-di.html ...yang lain2 tue if nak join boleh jugak... ;-)

  ReplyDelete

Akak Nora suka baca komen anda....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...