Tetamu Yang Dihormati

Bila Menyinggah tu..KLIK LA SEKALI ye..

Sunday, March 6, 2011

Contest : puisi "Bila hati tertanya-tanya..."

Akak nora join contest ni..tp banner tu macam problem je akak nora buat..maaf la ye..tarikh tutup penyertaan adalah 20 mac 2011. Kalau berminat klik banner untuk keterangan lanjut ya..

Puisi Dari Akak Nora: Bila Hati Tertanya-Tanya

Bila hati tertanya-tanya,
Mengapa jiwa dilanda derita,
Terasa syahdu nan menghiba,
Langsung hati diam seribu bahasa....

Bila hati tertanya-tanya,
Mengapa nasib tak seindah suria,
Mengapa malang sering bertakhta,
Mengapa hidup umpama dineraka,
Namun hati membisu mencari punca...

Bila hati tertanya-tanya,
Terasa kosong dalam gembira,
Terasa miskin dalam kaya-raya,
Terasa sempit dalam kelapangan yang ada,
Hati terus mencari kata..

Bila hati tertanya-tanya,
Iman mencelah tiba-tiba,
“Mengapa aku layu tidak dibaja,
Mengapa nafsumu saja perlukan cinta,
Ke mana hilang rukun yang lima,
Apa yang hati percaya pada enam perkara,
Ke mana hati lontarkan Al-Quran dan sunnah Baginda.
Jauhnya hati dari zikir pada-Nya”

Bila hati tertanya-tanya,
Lengkapkan juga dengan persoalan jiwa,
Mengapa iman sering dilupa,
Apa yang di kejar di dunia,
Kerana di akhirat jua matlamat kita,
Bertaubatlah selagi mentari masih ada,
Jangan sehingga Allah palingkan rahmat-NYa.

Ciptaan oleh : Akak Nora

6 comments:

  1. SuNGGuh MeNarIk Puisi Kak NoRa.. PerTama SeKali Nak ucPanKan ThanK Sbb SuDi Join ConTEst SYaf...pEnyerTaaN akak DiteriMa...

    ReplyDelete
  2. ceh puitis sungguh kakak lulu ni..ngee

    good luck kak

    ReplyDelete
  3. Pandai aka berpuisi ye..
    Tingin nak dengaq live dari akak :)

    ReplyDelete
  4. wah akak..
    dalam maksudnya tu..

    ReplyDelete
  5. KeputuSan ConTEst SYaF... http://syaf.frenzyfm.my/2011/03/tahniah-pada-sape-yang-join-puisi-bila.html

    ReplyDelete

Akak Nora suka baca komen anda....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...