
Resepi Roti Naik
(Terima kasih bebanyak kepada kak Sasha Rahmat kerana walaupun tak pernah bersua tak kedekut ilmu untuk diperturunkan..copy pes je ni..)
bahan A
yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung GANDUM 1 sudu besar
***satukan bahan A dan biarkan yis naik
bahan B
2 sudu besar marjerin planta / mentega cair
bahan C
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula
bahan D
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum
cara2nya
1 - mula2 buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, suhunya suam.
2 - masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - add bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan dr oven dan bole sapu marjerin diatas roti
Akak Nora berkata: BAk kata lulu..sedapnya makan dengan kari kan..akak tak pernah terfikir..pergh..ada idea nak gempalkan badan lagi ni. Kepada yang pernah bertanya, tu la resepi dia. Akak nora ikut bulat-bulat cuma bab gula je kadang-kadang kurangkan..suka kan tawar. Kata kak Sasha tu, dengan adunan begitu boleh buat macam, pau, donat, dan macam-macam kreativiti cuma kena tukar tepungnya saja. Kalau rajin nak buat roti tu, gunalah tepung bermutu atau tepung roti untuk hasil yang lebih terbaeeekkkk(angkat ibu jari sket..). Akak nora main hantam saje la labu...
dyea amik resepi yer....cantik tertarik..kena cuba ni...
ReplyDeletesaya suka letak tambah susu tepung 2-3 sudu..sedap..
ReplyDeletetq ye.. blm cuba lagi.. nak cuba karipap la. donutla.. last2 semua tersadai.. JOM KE: ALL IN ONE
ReplyDeletegempalkan badan???
ReplyDeleteowh nooo...
hehehe...
tq nora for sharing d recipe...good job!!
ReplyDeleteyum2
ReplyDelete