Tetamu Yang Dihormati

Bila Menyinggah tu..KLIK LA SEKALI ye..

Tuesday, December 28, 2010

Japanese Cheese Cake - Step By Step

Uih..tajuk omputih..Hari Puan Nora terlebih rajin berblog dan menyusun langkah-langkah nak buat kek keju simple yg beliau baru menuntut di Gunung Semanggol...ceh ..darat2 nipu bak kate org Perak.
Apa pun terima kasih bebanyak kepada empunya resepi RMS BENHADRIA - unik kan nama akak ni, tp beliau sungguh baik tak jemu-jemu tolong saya walaupun dalam mesej je..hehe
Jom kita cuba-cuba, saya bukan handal sangat jadi editor..kalo still tak faham tanya-tanyalah saya ye..tak rugi kongsi ilmu..tapi memang senang dan sedap kek ni tau.. Mulakan dengan bahan-bahannya:
4-5 keping cheddar cheese (yg mkn dgn roti tu je sy pakai..)
200ml susu segar (ada org try guna susu coklat, boleh tahan gak..)
4 biji telur (di asingkan kuning dan putih)
70gm gula halus
70gm tepong kek (saya memg suka ayak tepung)
70gm butter (saya pakai planta aje)
Lapik loyang dengan kertas ya

Carik-carikkan ciz kecil ke dalam periuk kecil untuk di masak bersama susu segar.

Api jangan kuat, dan sentiasa kacau sampai sebati.


Bila dah sebati, masukkan butter dan kacau sebati lagi. Tutup api dan biarkan aje.

Meringue telur putih dan gula halus dahulu. Saya letakkan krim of tartar kasi cepat kembang. Pukul kembang betul2 tau sampai tak jatuh dr bekas. Petuanya segala peralatan yg digunakan jgn ada sedikit pun air. Termasuk telur putih tu, jgn terkena air atau telur kuningnya. Mesti cepat kembang!!

Pukul kuning telur sampai kembang. Lagi kembang ye..saya tak sempat tangkap gambar telur yang dah dipukul kembang. Kemudian masukkan adunan ciz tadi. Sekarang saya mula mengguna tangan jek, tak guna mixer. Sebatikan adunan.
Masukkan tepung sedikit demi sedikt dan sebatikan.
Di sini saya dah mula panaskan oven.
Ditapiskan adunan tadi ke dalam putih telur kembang tadi.

Kaup balik untuk proses sebatian. Kasi sebati betul-betul ye..

Letakkan adunan dalam loyang..comot skit aa..sori ye..

Letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.

Teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar.

Tu dah mula naik..saya pun tak hebat lagi. Masih kena cucuk2 untuk pastikan dah masak...

Hasilnya memang gebu geban..rasa pun tak tipu..sedap..kalau sejukkan lagi sedap..anak n en.hubby mesti 2, 3 kali bedal...
Cuba lah...



2 comments:

Akak Nora suka baca komen anda....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...