Aha...ingat tak dulu, aku ada buat KEK MERAPI NORA..tu semua gara-gara karamel kat atas tu tak nak beku...aku cuba jugak..kali ke 6..jadi jugak..hoyeh...
Dengan bersemangat aku anta kat mak mertua aku..(umahnya depan umah aku jek..)..mak aku kata " kek sedap ni..". Hehe..ada juga benda yg dia boleh puji aku..hehe
Nak kongsi resepi..mcm biasa aku copy paste je..TQ kak Munira Baharum.
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)
Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...
memg sedap..tp mkn selalu jd tak sedap tau..
Thanks 4 add me.. apa pun tahniah gak la akak berjaya buat caramel nie...tanpa give up
ReplyDeletegiveup gak 2 3 hari tp akak sakit ati nape tak jadi..tu yg buat jugak..haha
ReplyDelete