Kepada yang nak mencuba tu..cuba lah..aku pun belajar kat tenet..mcm biasa copy n paste. terima kasih bebanyak sesangat kat SASHA RAHMAT. Dia sungguh baik berkongsikan tips dan resepi beliau..moga murah rezeki beliau..
![](http://4.bp.blogspot.com/_sjGfSKjcHIY/TR6_iqT1iMI/AAAAAAAAATc/zjB7T4u8oL4/s280/Photo1672.jpg)
Ni lah hasil aku..orang lain penuh loyang besar..aku loyang kecik pun tak penuh lagi..hahaha
Bahan A
yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung 1 sudu besar
***satukan bahan A dan biarkan yis n
yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung 1 sudu besar
***satukan bahan A dan biarkan yis n
Bahan B
2 sudu besar marjerin planta / mentega cair
2 sudu besar marjerin planta / mentega cair
Bahan C
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula
Bahan D
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum
Cara-caranya
1 - Mula-mula buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, suhunya suam.
2 - Masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - Campur bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan drp oven dan sapu marjerin diatas roti
1 - Mula-mula buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, suhunya suam.
2 - Masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - Campur bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan drp oven dan sapu marjerin diatas roti
Hehe..kalo jadi tak payah dah nak beli bun kat kedai..malas dan rajin saja..
nanti yong nak try :)
ReplyDeleteain belum cuba lagi roti naik ni...
ReplyDeletenak try jugak satu hari nanti...